fbpx

Hjärntränare för skola

Hjärntränare för skola

Life Kinetik är rörelsebaserad hjärnträning som kompletterar det pedagogiska arbetet i skolan. Utbildningen till hjärntränare för skola passar dig som är nyfiken på en träningsmetod som är rolig och samtidigt utvecklar barnens/ungdomarnas koncentrationsförmåga, inlärning och kreativitet. Du får under utbildningen lära dig grundstrukturen i Life Kinetik och får också tillgång till en stor övningsbas så att du med en gång kan börja träna dina elever.

Hjärntränare för skola

Vem kan bli Life Kinetik-tränare?

Alla är välkomna att utbilda sig till hjärntränare för skola. Kanske jobbar du som lärare, pedagog eller resurspersonal och önskar komplettera det pedagogiska arbetet med en träningsmetod som främjar inlärning och kan underlätta vardagen för dina elever? 

Life Kinetik är en effektiv och mycket uppskattad träningsmetod som kan ge både dig och dina elever mycket glädje och nytta. Metoden är anpassningsbar till alla aktivitets- och funktionsnivåer. Oavsett vem/vilka du arbetar med så kompletterar den din nuvarande utbildning och breddar dig i din yrkesroll.

Grundutbildningen till licensierad Life Kinetik-tränare är 3 dagar. Under utbildningen varvas teori och praktik så att du kan börja träna dina elever direkt när du avslutat utbildningen.

Individuell träning och gruppträning med hela klassen

Life Kinetik-träningen kan genomföras med hela klassen eller i mindre grupper. Alla kan delta eftersom det stora urvalet av övningar och träningsmaterial gör att träningen alltid kan anpassas efter elevernas funktion och förmåga. Life Kinetik kan också erbjudas som individuell träning och precis som vid annan typ av träning är den då allra lättast att skräddarsy.

Träningsmetoden är rörelsebaserad. Det betyder att ovana rörelser och rörelsekombinationer ingår som grundelement i alla övningar. Rörelserna kombineras med tankeuppgifter och utmaningar för uppfattningsförmågan.

Metoden är standardiserad och ger en tydlig struktur där träningen planeras i cykler för att få in de olika träningsområdena/delarna. Rekommenderad träningsdos är 60 min/vecka och denna tid kan genomföras som ett långt pass eller delas i kortare pass (”rörelsepauser”).

Klass 5C på Remigianum-skolan i Borken tränar Life Kinetik

Lågintensiv, lustfylld och utmanande

Life Kinetik är lågintensiv träning som inte ställer några krav på elevernas fysiska status eller förkunskaper. Träningen är både rolig och utmanande. Det är nära till skratt under träningspassen och det är viktigt för då utsöndras må-bra-hormonet dopamin*.

Life Kinetik skiljer sig från traditionell träning där man tränar för att bli bra/bättre på det man gör. I Life Kinetik varieras övningarna och svårighetsgraden stegras redan innan eleverna helt behärskar en övning. Det viktiga är alltså inte att lära sig en övning eller att lyckas. Det viktiga är att försöka och samtidigt ha det roligt. Eleverna behöver inte jämföra sig med varandra. Den otraditionella inställningen till träning kan därmed bidra till att främja självsäkerhet och känslan av att våga utmana sig själv.

Forskning visar att utsöndring av dopamin* främjar synaptisk plasticitet och kan starta motoriska inlärningsprocesser (Beck F & Beckmann J, 2009).

Effekter av träningen

Vi tränar vår hjärna genom att vara fysiskt aktiva och utsätta oss för nya intryck och utmaningar. Det är speciellt när vi lär oss nya saker som hjärnan stimuleras till att skapa fler kopplingar mellan våra hjärnceller. Fler kopplingar betyder att vi kan tillgodogöra oss en större del av hjärnans potential och detta ökar hjärnans prestationsförmåga.

Att träna Life Kinetik kan ge effekt på många olika sätt. Här är några av de positiva effekter som Life Kinetik kan bidra till i skolan: 

  • utvecklad kreativitet och förbättrad inlärningsförmåga
  • gladare individer med ökat självförtroende
  • förbättrad koncentrationsförmåga och därmed skolprestation
  • förbättrad läs- och skrivförmåga
  • vid matematik lättare att förstå och omvandla lästal till mekanisk räkning
  • utvecklad fin- och grovmotorik samt koordination
  • ökad språkutveckling

Funktionsvariationer

Eftersom träningen alltid anpassas efter individens förmågor fungerar Life Kinetik utmärkt för att träna elever med olika former av funktionella utmaningar. I stort sett all Life Kinetik-träning kan dessutom utföras både sittande och stående.

I Sverige och Tyskland har Life Kinetik använts med stor framgång vid träning av till exempel personer med ADHD, autism, intellektuell funktionsnedsättning och förvärvade hjärnskador (länk till Funktionsvariationer). Förbättringar noteras exempelvis inom språkutveckling, koncentrationsförmåga och minne. Fysiskt märks också förbättringar på balans, koordination, fin- och grovmotorik samt simultanförmåga.

Vetenskaplig grund

Life Kinetik kombinerar på ett unikt sätt ovana rörelser, kognitiva uppgifter och utmaningar för uppfattningsförmågan (visuell -, auditiv – och somatosensorisk perception) i en komplett träningsmetod. Träningsmetoden är standardiserad och varumärkesskyddad. Den är från Tyskland och fick sitt genombrott 2008. 

Life Kinetik bygger på modern hjärnforskning och har utvärderats vid flera vetenskapliga institutioner. Resultaten finns publicerade i ett antal vetenskapliga artiklar som du kan läsa mer om här (länk).

Life Kinetik på 120 sekunder

I vilken miljö är lämpligt att erbjuda Life Kinetik-träning?

Träningsmetoden ställer få krav på träningsutrymme/lokal och det går utmärkt att träna Life Kinetik både inomhus och utomhus. Vi rekommenderar dock att det är en någorlunda avgränsad yta utan störande element, exempelvis ljud.

Life Kinetik-träning för skola
Life Kinetik-träning i gymnastiksal

Klassrum, gymnastiksalar eller andra ”öppna ytor” är exempel på lämpliga lokaler. Som tränare väljer du övningar efter rådande förutsättningar.

Utbilda dig till hjärntränare för skola!

Välkommen att utbilda dig till Life Kinetik-tränare.

Du kan läsa mer om grundutbildningen till Life Kinetik-tränare och anmäla dig här »

Jobbar du i en kommun och ni önskar utbilda fler personer vid samma tillfälle? Kontakta oss för en lokal utbildning. I dialog med er anpassar vi utbildningen efter era behov.

Skicka ett mail till info@lifekinetik.se eller använd formuläret för Intresseanmälan så hör vi av oss.

Vi utbildar regelbundet på flera orter i Sverige, Norge och Danmark.

Grundaren Horst Lutz presenterar Life Kinetik

Läs mera om Life Kinetik för: