Historien om Life Kinetik

Historien om Life Kinetik

Horst Lutz,  grundaren av Life Kinetik

Horst Lutz

”Life Kinetik kan förändra ditt liv som det har förändrat många andras.”

Idrottsvetaren Horst Lutz, grundaren av Life Kinetik®, förklarar drivkraften bakom utvecklingen av Life Kinetik® och hur han i nära samarbete med ett flertal universitet har påvisat den positiva effekten av träning med Life Kinetik.

Vi i Life Kinetik teamet är stolta över vad vi har utvecklat och uppnått sedan starten 2004 i Tyskland:

Bra koordinativa förmågor men rörelsekaos

Även om jag enligt egen uppfattning alltid har haft mycket bra koordinativa förmågor, så orsakade snabba växlingar från en rörelse till en annan totalt rörelsekaos.

Det blev emellertid snabbt bättre med ökad koncentration och träning. Efter detta var jag upptagen med följande frågeställning:

– Varför är det så?
– Vad är det som händer i min hjärna på grund av träningen?
– Vilka är följderna av förbättringen för mitt liv?

Oväntade rörelser och rörelseuppgifter

Sökandet efter svar ledde mig till forskning och vetenskapliga arbeten inom ämnena lärande och neurologi.

Det blev snabbt klart för mig att lärande sker genom en omorganisation av nätverket av hjärnceller, genom att skapa nya kopplingar (synaptiska nätverk) och till och med genom inkludering av nya hjärnceller (neurogenes).

För att effektivt stimulera fram kontinuerliga neurala utbildningsprocesser krävs det övningar, helst rörelsebaserade, där man hela tiden ställs inför nya och främmande uppgifter och där en uppgiftsförändring ska äga rum så snart en rutin etableras i en övning.

I Life Kinetik-träningen spelar därför nya oväntade rörelser och rörelseuppgifter en central roll. Den överraskande framgången i att klara av en ny rörelseuppgift bidrar effektivt till att sätta igång strukturella förändringar i hjärnan.

95% Horst Lutz, optometrister, musiker-rytmist och 5% Brainflow

Sådana träningsmetoder hittade jag i Brainflow-metoden, vars grundare, idrottare och fysioterapeut Winfried Möck, hade utvecklat en serie ovanliga övningar. Jag förvärvade ensamrätten till Brainflow-metoden, utvecklade idéerna och började med små seminarier.

Dagens Life Kinetik består till 95% av mitt vidareutvecklade koncept och bidrag från experter som de funktionella optometristerna Siegmund Scigalla och Stephan Berner och musiker-rytmist Wolfram Winkel, och till cirka 5% av Brainflow.

Mötet med slalomskidåkaren Felix Neureuther

I februari 2007 startade den första utbildningen. Det riktiga genombrottet kom ett år senare till synes slumpmässigt.

Det började med att jag sommaren 2006 mötte min före detta medstudent Wolfgang Pohl, bergsguide och instruktör för skidlärare och dessutom ordförande för tyska skidlärarförbundet. Det ena ledde till det andra och Wolfgang Pohl fann ut att:

Utförsåkning. Slalomskidåkaren Felix Neurether tränar Life Kinetik.

Life Kinetik skulle vara ett utmärkt sätt att förbättra den då höga felfrekvensen hos vår bästa slalomskidåkare Felix Neureuther.

Ett år senare organiserade en gammal vän till Neureuther-familjen, ett möte i hemmet mellan Felix, hans far Christian och mig. Ingen av dem kunde föreställa sig att Life Kinetik kunde bidra med något de inte redan visste. Jag ville omedelbart motbevisa dem och visade den klassiska Life Kinetik-övningen ”parallellboll”, som dittills och fortfarande ingen klarar att genomföra utan träning.

Life Kinetik parallellboll
Life Kinetik® Parallellboll

Till min stora förvåning, upprepade Felix min demonstration helt felfritt utan någon ansträngning.

Kommentaren från hans far: -“Se, han kan göra det. Du ser, det är inget speciellt!”

Jag kontrade: -“Det är bara den inledande övningen. Alla kan göra den första variationen av en övning. Nu kommer den verkliga träningen!

Sedan hoppade jag med flit över 80 mellanvarianter och visade en variation som jag tror han fortfarande inte klarar av. Då var isen bruten. Båda insåg genast möjligheterna med Life Kinetik.

Michael Pfeffer, som hade följt Felix karriär sedan första världscupstävlingen som ZDF-skidreporter, blev imponerad av vår strategi. Felix Neureuther presenterade sedan Life Kinetik till en bred publik för första gången vid världscupfinalen 2008 i Bormio, Italien. Detta sparkade igång ett otroligt mediatryck. Plötsligt ville alla veta vad Life Kinetik var för något. Det följdes av ZDFs morgonTV och andra TV program. Naturligtvis har detta hjälpt oss mycket.

Live-sändning från Världscupfinalen 2008 i Bormio, Italien

Live-sändningen från Bormio ledde dessutom till en annan oförutsedd milstolpe i utvecklingen av Life Kinetik, vilket visade sig sex månader senare.

Den 26 september 2008 håller jag en tränarutbildning i vårt utbildningscenter.

Plötsligt öppnas dörren, vår koordinator Maria kommer in och avbryter mig med orden:

Jürgen Klopp tränar sina fotbollsspelare med Life Kinetik.

Jürgen Klopp, tränaren i Borussia Dortmund är på telefon och vill prata med dig!”

Naturligtvis tror jag att Maria skämtar och svarar “Säg åt honom att jag ringer tillbaka.” Lite senare i nästa paus går jag till kontoret och Maria ger mig telefonnumret under vilket han kan nås. Jag ville inte förstöra hennes skämt utan ringde numret.

Till min totala förvåning svarar Jürgen Klopp personligen. Han hade sett mig tillsammans med Felix Neureuther på TV, när Felix euforiskt berättade om hur mycket hans prestation och därigenom hans liv har förbättrats tack vare en ny träning som heter Life Kinetik.

Jürgen Klopp ville göra detsamma, förbättra spelarnas prestationer och därigenom öka chanserna för framgång.

4 dagar senare enades vi om ett samarbete, vilket resulterade i två tyska mästerskap, inklusive en dubbel (ligan och cupen). Han ser Life Kinetik som en av byggstenarna som har hjälpt Borussia Dortmund på vägen mot bättre resultat och har nu tagit det med till Liverpool.

Jürgen Klopp har gett mycket tillbaka till Life Kinetik. Inte bara uttrycker han sin åsikt hela tiden, vilket är en välsignelse för oss, men också det faktum att han öppnade dörrarna till sina tränarkollegor.

Bundesligatränare som Dieter Hecking, Robin Dutt, Thomas Tuchel och Ewald Lienen

Han bjöd bland annat in mig för en presentation på ett Bundesliga-coachmöte, och var med en gång med när Michael Pfeffer fick idéen att sammanföra Felix Neureuther, Jürgen Klopp och Life Kinetik på ett av Borussia Dortmunds träningsläger som en del av ett ZDF program om alternativa träningsmetoder. Bundesligatränare som Dieter Hecking, Robin Dutt, Thomas Tuchel och Ewald Lienen med flera litade på hans råd.

Framgångarna hos Felix Neureuther och Borussia Dortmund väckte också intresset för Life Kinetik hos andra sporter.