Hjärnträning för seniorer

Hjärnträning för seniorer

Rörelsebaserad hjärnträning med Life Kinetik kan bland annat bidra till att fler kan bo kvar längre i sina hem när de åldras.

Det finns ofta en oro bland äldre personer för försvagat minne och minskade kognitiva färdigheter. Hjärnträning fördröjer och kan ibland även vända mental nedgång, ger förbättrat minne och livskvalitet.

Förutom kognitiva fördelar förbättrar den rörelsebaserade hjärnträningen även deltagarnas fysiska förmåga, vilket resulterar i bättre balans och koordination, som i sin tur minskar riskerna för fallolyckor hos äldre.

Life Kinetik är en mjuk träningsmetod och passar därför alla aktivitetsnivåer bland äldre. De flesta övningarna kan dessutom genomföras sittande.

Exempel på påvisade effekter av hjärnträning:

  • bättre balans och koordination
  • förbättrat minne och koncentrationsförmåga
  • bättre rumsuppfattning och orienteringsförmåga
  • förbättrad sömn och ökad energinivå
  • ökat välbefinnande

Utbilda dig till Life Kinetik-tränare

Life Kinetiks grundutbildning är en av de mest innovativa tränarutbildningarna inom förebyggande hälsovård och främjar bland annat åldrande på plats (ageing in place).

Läs vidare om utbildningen som riktar sig till dig som arbetar med seniorer och som vill ligga i framkant och komplettera nuvarande kompetens med en metod som påverkar det som styr allt – hjärnan!

(Kontakta oss för eventuell paketlösning vid utbildning av flera på samma arbetsplats.)

Life Kinetik Fun

Om du är nyfiken på Life Kinetik och funderar på att utbilda dig till licensierad tränare är Life Kinetik Fun ett perfekt första steg för att testa rollen som Life Kinetik-tränare.

I Life Kinetik Fun erbjuder vi grundläggande teori om träningsmetoden samt möjligheten att testa rollen som Life Kinetik-tränare. 

Mötesplats – Kulturhus: Hjärnträning för seniorer i Centrum, Göteborg Stad

16 seniorer sitter förväntansfullt på rad. De har precis hälsat på varandra och repeterat namnen, precis som de gjort de senaste åtta gångerna. Ifall den omåttligt populära övningen ”Namnboll” finns med i dagens träningsprogram. Och idag blir de nöjda, för visst finns den med.

Passet genomförs under skratt, tyst koncentration och otaliga knäböj för att plocka upp bollar från golvet.

Vattenpauserna mellan övningarna är nödvändiga för att samla energi under det timslånga Life Kinetik-passet.

Pirat-ögon-lapparna ligger i en hög på bordet, på golvet ligger koner, hopprep, edubollar och färgglada dukar. 
16 seniorer sitter försjunkna med stängda ögon och visualiserar valfri fågel.

Efter ett tag vänder sig fågeln mot dem och säger:- Tack för idag, vi ses nästa vecka.

16 seniorer applåderar, skrattar och pratar i mun på varandra hela vägen till spårvagnshållplatsen.

Christian Falk, Äldresamordnare
Hälsofrämjande- och förebyggande enheten Göteborg Stad Centrum


Life Kinetik passar bra att träna för seniorer. Balans, koordination och kognition får sig en genomkörare under 1 timme. Passen på Mötesplats-Kulturhus genomförs i grupp men anpassas individuellt efter var och ens förmåga.

Även om det suckas över att inte klara övningen direkt så är det bästa av allt att det skrattas så mycket under hela passet. Det är trötta, nöjda och glada seniorer som lämnar Mötesplats-Kulturhus när de går hem.

Favoritövning som ofta efterfrågas: Body Code.

Kristina Blidner, Enhetschef Hälsofrämjande- och förebyggande enheten Göteborg Stad Centrum

Intresserad att läsa om åldersvänliga städer? Se om din stad eller region liksom Göteborg är medlem i WHO’s globala nätverk för åldersvänliga städer? (länk)

Referenser

Vill du veta vad andra tycker om Life Kinetik? Läs vad ett utval av våra referenser säger: